2001 Piemonte og Liguria - Berglun.com

Gå til innhold

Hovedmeny

2001 Piemonte og Liguria

Privat > Familie og venner > Login Familie > Reiser

Høsttur til Piemonte og Liguriakysten
Piemonte

Høsten 2001 dro vil til Milano med fly og leiebil videre til vindistrikte Piemonte. Vi hadde valgt å bo i Alba som er vinhovedstaden i området. Byen ligger i Langhe  som også er en kjent apellasjon i vinsammenheng. Alba er et godt utgangspunkt for å besøke Barolo og Barbaresco som er de mest kjente byene i området, samt Asti som heller ikke er langt unna. Asti og Alba er forøvrig erkerivaler i spørsmålet om å representere det beste innen vin i i området. Asti ligger imidlertid ikke i Langhe.

Alba er sentrum for både vinhandel og trøffelomsetning. Årets store trøffelmesse gikk av stabelen mens vi var der. Alba byr også på gode restauranter og en hyggelig gammel bydel.  Hvis man snuser litt rundt finner man gode vinhandlere med fantastisk utvalg av vin fra området.  Butikkene kan se litt beskjedne ut fra utsiden, men det ligger store velvkjellere med store vinlagre under det meste av gamlebyen, så spør om å få se kjelleren når du besøker en vinhandel i Alba, så kanskje får du en hyggelig overraskelse.
Området er ganske typisk for mange av verdens gode vindistrikter, kupert med byer på åstoppene og vinmarker i alle skråninger og med forskjellig soleksponering.
Vi besøkte Barolo og Barbaresco, men kjørte også gjennom noe av de andre, mindre kjente tettsteden. Det er nok lurt å ha en avtale her om man ønsker å besøke en produsent. Noen har sine "gårdsbutikker" åpne for smakin og salg, men de mer kjente produsenter har så stor etterspørsel fra vinturister at besøk må avtales på forhånd. For eksempel så var det umulig å komme inn til Gaja i Barbaresco uten avtale. Unntaket var Produttori del Barbaresco som holdet til midt på torget i Barbaresco. Dette er egentlig et kooperativ fra gammelt av og tradisjonen holdes i hevd ved at det er mulig både å kjøpe og smake vinene i butikken de har over produksjonslokalene på torget. Forøvrig er det kommunale vinutsalg/utstilling både i Barolo og Barbaresco.


Liguriakysten og Cinque Terre

Vi fortsatte fra Alba ned til kysten og den italienske rivieraen ved Savona. Planen var å følge kystveien rundt Genoabukta fram til målet, Moneglia en liten kystby, like nord for Cinque Terre. Det viste seg å være verre enn først antatt, trafikken gikk sent og møtet med envegskjøringen som gjorde at fram og tilbake ble dobbelt så langt, gjorde at vi bet i det sure eplet og kjørte opp på motorveien. Den var forsåvidt morsom å kjøre på, men italienerne har sans for å utnytte både terrenget og plassen. Vi i vår leid Fiat Punto, følte oss av og til lett klemt mellom autovern, eller høye gjerder og noen forskrekkelig store trailerhjul like innpå siderutene i vår bil. Etter full konsentrasjon rundt Genoa og videre sørover i smale felt og passering av et utall tuneller og broer kom vi til avkjøringen til Moneglia. For en med lettere høydeskrekk ble brospiralen som utgjør avkjørselen der en liten utfordring. I Moneglia hadde vi reservert en liten leilighet hos  Apartementi Giada. Leiligheten viste seg å være moderne, godt utstyrt og sentralt beliggende,. Anbefales!  

På grunn av årstiden var det ganske rolig i Moneglia, men temperaturen var såpass bra at vi fikk anledning til å bade et par dager. Restauranter, enoteket og forretninger var stort sett åpne, så vi hadde ingen problemer med å få tiden til å gå. Ellers er Moneglia et flott utgangspunkt for fotturer, sam togreiser både sør- og nordover. En tur til Chiavari eller Genoa anbefales, og selvfølgelig til Cinque Terre (5 land). Man bør absolutt ta "spaserturen" langs  lt Via dell’Amore med sin kjære, en tur som  starter i Riomaggiore i sør og går til Manarola, men man kan fortsette videre nordover og ende i Monterosso som er den siste byen, da har man besøkt fem byer og antatt gangtid er ca 5 timer. Hele strekningen kalles "il sentiero azzurro" den blå stien. Vi tok toget fra Moneglia til Riomaggiore og gikk så til Corneglia før regnvær overrasket oss og vi måtte finne en taverna som serverte god lokal vin, før vi tok toget tilbake til Moneglia.  Stien er delvis hogget inn i fjellet over klippen ned mot sjøen og det er en fantastisk fin tur med mange flotte utsikter og fotomotiver.
 
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen